Новина

  • Начало
  • Новини
  • Захари Младенов: "ФК Железница ще залага на детски футбол"

Захари Младенов: "ФК Железница ще залага на детски футбол"

Захари Младенов:

За първи път в досегашната си история ФК Железница бе представен на официален турнир от системата на БФС от свой собствен детски отбор. Децата до 7 годишна възраст взеха участие във втората група на Коледния турнир на БФС, който се проведе в НФБ "Бояна" от 17 до 19. декември, а отборът приключи с почетни медали, след като постигна една победа в четири мача при дебюта си на тази нова сцена. 

След края на турнира от ръководството на клуба разкриха одавна планираните си намерения занапред основната  дейност на ФК Железница да е в насока детски, а на по-късен етап и юношески футбол. Представяме ви думите на един от ръководителите на Сдружение Футболен клуб Железница (СФК Железница) Захари Младенов, който начерта за официалния клубен сайт посоката за бъдещите дейности на Сдружението:

"Това, че имахме отбор, който да представи клуба ни на този Коледен турнир за деца, родени през 2014 година в НФБ "Бояна", е не просто черешката на тортата в една изключително успешна година за дейността на СФК Железница, а може би най-големият успех, който сме постигали в нашата вече 16 годишна история. Това е и огромна крачка в посока изпълнение на заложените преди дълги години планове за развитие дейността на Сдружението. Хората свързват СФК Железница главно с развиване на мъжки футбол покрай участието на "А" отбора ни в столичните първенства и организирането на силния регионален турнир "Витоша къп", но малцина са тези, които знаят, че основната мисъл, която ръководството е имала през годините е да успее да изгради своя ДЮШ (детско-юношеска школа). Нашата голяма болка до момента беше, че все не успявахме или не намирахме начин да превърнем тази мисъл в реалност, като през годините имахме няколко неуспешни опита. 

Още преди близо 10 години бяха първите ни опити за това да селектираме местни деца и да започнем да провеждаме под мое ръководство организирани тренировки по футбол към СФК Железница. Този период обаче съвпадна с бързия прогрес на утвърдената по това време вече ДЮШ на съседите от Бистрица и децата предпочетоха отличните условия, които им се предлагаха там. Доста години по-късно през есеннта на 2018 беше вторият ми опит да предложа от името на клуба безплатни индивидуални и групови уроци по футбол за местните деца. Тогава обаче не успяхме да селектираме точната възрастова група, а това заедно с неподходящото време от годината и слабата информираност на местните жители за идеята отново ни попречи да пожънем желания успех. Споделям тези неща с Вас, за да Ви помогнат да разберете, защо сега определяме участието на наш детски отбор в първенствата и турнирите на БФС като може би най-големия успех в клубната история. Провалите, които имахме през годините в тази насока не ни отказаха, а учейки се от собствените си грешки най-накрая през юни 2020 година и то в условия на пандемия, успяхме да подготвим всичко необходимо за това третият ни опит да създадем детско-юношеска школа да се окаже успешен.

Дали и колко дълго ще успеем в това начинание не зависи само от нас, но вече 18 месеца продължаваме да полагаме  услилия това да се случи. Благодарение на нашата усърдност днес се радваме на 28 деца на възраст от 4 до 9 години, които членуват в нашите детски отбори и изпитват удоволствие от това да са заедно на терена да играят футбол.

Тази бройка може да звучи смешна за много от хората, които ще прочетат това, защото повечето ДШ в София разполагат с дори повече деца само от един единствен набор. Точно това пък прави стойността на успеха ни още по-висока. Ние участвахме в турнир, за деца родени през 2014 година при положение, че родените момчета през тази година в Железница са три! Радваме се, че сред нашите възпитаници има много деца и от съседните на с. Железница населени места като селата Елата, Плана, кв.Симеоново, а дори вече и от град София.

Това ни дава куража да мислим и вярваме, че е дошло време да  акцентираме върху развитието на детски футбол още от следващата година като ще насочим всичките си усилия в тази посока. Смятаме, че ключовото за успех в това начинание ще е количеството. Тази дума по мое мнение е разковничето в масовия спорт, в нашия случай масовия футбол. Голямото количество деца, голямо количество от време, в което те да практикуват в тренировки мачове и турнири. Хубава новина е, че вече получихме покани за участие в детски приятелски мачове и турнири през 2022, а и предстои самите ние да организираме голям детски футболен турнир "Витоша къп - деца" в края на юни. По-голяма трудност ще срещнем с количеството деца, което е необходимо да привлечем в нашата ДЮШ. Редом с любовта и отношението към децата и интересните и добре структурирани тренировки, които провеждаме решихме да поощрим присъединяването на деца към СФК Железница като взехме решение първите 20 деца, които се присъединят към нашия клуб през януари, февруари и март да получат подарък шапка и ръкавици, а всеки наш възпитаник  или фен, който препоръча и доведе ново дете на тренировка ще получи подарък фен шал от СФК Железница...

...Като казвам, че ще акцентираме върху развитието на детски футбол, не означава че ще загърбим мъжкия отбор на ФК Железница, който вече 16 години е единственият спортен клуб, представящ достойно с. Железница. Мъжкият, отбор дори трябва да е допълнителна притегателна сила за всеки млад футболист да се присъедини към нас и един ден да получи поле за изява в мъжкия футбол."

Можете да се свържете със Захари Младенов и да включите децата си (момчета и момичета) на възраст от 4 до 10 години в СФК Железница на телефон 0884 016796.

 

 

 

 

 

Интересуваш се от ФК Железница ?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни

Партньори