Новина

  • Начало
  • Новини
  • Преиграване на мача Левски Раковски - ФК Железница?

Преиграване на мача Левски Раковски - ФК Железница?

Преиграване на мача Левски Раковски - ФК Железница?

С драматична и в последствие породила много дискусии ситуация завърши срещата от трети кръг на столичната ОГ София Юг между отборите на Левски-Раковски (София) и ФК Железница (3:2). 

В заключителните минути на мача при резултат 3:2 главният съдия отсъжда наказателен удар в полза на ФК Железница. След това решение последва масов бурен протест от играчите на домакинския отбор, съпътсвани с обиди и псувни по адрес на рефера, довели до няколко минутно прекъсване на мача и отстраняване от игра с директен червен картон на футболиста на Левски-Раковски (София) Едуард Георгиев. След подновяването на играта ударът от бялата точка е точен и съдията посочва центъра на терена, с което официално признава гола и резултатът става 3:3. Докато трае радостта на гостите от изравнителното попадение, треньорът на домакините атакува делегата на мача с призиви за повторно изпълнение на наказателния удар, защото отстраненият с червен картон футболист от неговия отбор все още се намира на терена. След ново многоминутно прекъсване на срещата, заради поведението на домакинския отбор и разговор между делегата и главния съдия, при настъпила естесвена тъмнина, делегатът назначава на главния съдия повторно изпълнение на наказателния удар. След пропуск на футболист на ФК Железница, реферът дава край на мача при резултат 3:2.

Тази ситуация разбуни духовете дори сред голяма част от елита на българското футболно съдийство. След справка с нормативните документи на БФС се оказва, че ситуацията изобщо не е дискусионна, а много ясно описана в Наредбата за провеждане на първенствата и турнирите от системата на БФС и Правилата на играта футбол. Съгласно тези два нормативни документа наказателният удар не е трябвало да бъде изпълняван повторно, а голът да бъде признат. Решението на делегата на мача дузпата да бъде изпълнена повторно е формално нарушение и се очаква СТК на ЗС при БФС София да назначи преиграване на мача между Левски-Раковски и ФК Железница. 

Пълен текст на раздел шести – организация и провеждане на състезанието, член 21., точка 16 – Формално нарушение от „НАРЕДБА за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2021/22“:

(16) Формално нарушение.
1. Формално нарушение има, когато съдията е нарушил някоя повелителна разпоредба на Правилата на играта футбол, изискваща да вземе само предвиденото в нея решение, а той се е отклонил и е приложил друга повелителна разпоредба, на базата на която е взел друго решение.
2. Формалното нарушение на правилата се описва от делегата в доклад или в жалба от отбор – участник в срещата. Докладът или жалбата се подават до СТК, със съответния доказателствен материал. Събраните данни се предават на СК за становище. Когато Спортно-техническата комисия установи, че има формално нарушение, футболната среща се преиграва, само когато нарушението:
а) директно е повлияло на резултата на футболната среща, или
б) е допуснато по правила 1, 3 и 7 от Правилата на играта футбол. Когато СТК вземе решение за преиграване на футболната среща, тя се насрочва през същия полусезон и се играе на същия стадион, където е било допуснато формалното нарушение.
Разходите се заплащат съобразно решението на администриращия орган.


Пълен текст на правило 03 Играчите, точка 9. Гол, отбелязан докато на игралното поле се намира допълнително лице от „Правилата на играта футбол“ в сила от 1. Юни 2019:

Ако, след като е отбелязан гол, съдията осъзнае, преди играта да бъде подновена, че в момента на отбелязването му на игралното поле се е намирало допълнително лице:
• съдията трябва да отмени гола, ако допълнителното лице е било:
• състезател, резервен състезател, сменен състезател, отстранен състезател или длъжностно лице от отбора, който е отбелязал гола; играта се подновява с пряк свободен удар от мястото, където се е намирало допълнителното лице
• външно лице, което се е намесило в играта, освен ако гола е в резултат на обстоятелства, описани по-горе в раздела „допълнителни лица на игралното поле”; играта се подновява със съдийска топка
• съдията трябва да признае гола, ако допълнителното лице е било:
• състезател, резервен състезател, сменен състезател, отстранен състезател или длъжностно лице от отбора, който е допуснал гола
• външно лице, което не се е намесило в играта.

При всички случаи, съдията трябва да отстрани допълнителното лице от игралното поле. Ако след като е бил отбелязан гол и играта е подновена, съдията осъзнае, че на игралното поле е имало допълнително лице при отбелязването на гола, голът не може да бъде отменен. Ако допълнителното лице все още е на игралното поле, съдията трябва:
• да спре играта
• да отстрани допълнителното лице
• да поднови играта със съдийска топка или свободен удар според случая Съдията трябва да докладва за инцидента на съответните органи.

СТК вече е сезирана и се очаква с любопитство решението й. Независимо от крайното отсъждане Наредбата и Правилата на играта футбол бяха нарушени, а делегатът на срещата демонстрира липса на професионална квалификация и непознаване на нормативните документи.  

Ръководството на ФК Железница вярва, че е настъпило време за промяна в българския футбол. Промяна, която няма да дойде отведнъж със смяна на президента или промени на ръководителите на футболната централа, но промяна която трябва да започнем самите ние от най-ниското ниво с познаване на Наредбите и Правилата на играта, спазването и прилагането им. ФК Железница започна тази промяна на клубно ниво и ще продължи своята политика от последните години за работа в насока развитие, популяризиране и изграждане на добрия имидж на футбола в Столицата и страната и ще изобличава всеки случай на неспазване на Правилата на играта футбол, Наредбата или принципите на “Fair play”.

 

Интересуваш се от ФК Железница ?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни

Партньори