Новина

Предложения за промени в ОГ София (столица)

Предложения за промени в ОГ София (столица)

От сезон 2013/14 насам-близо вече 10 години първенството по футбол от системата на БФС четвърто ниво, ОГ София-Столица се провежда във формат от две подгрупи, обособени на регионален принцип. Всеки спортно-състезателен сезон броят на отборите в тях е различен, заради новорегистрирани и отказали се от участие клубове или такива, които се изкачват в по-горна група (Югозападна трета лига). Двата шампионата в ЗС София вървят отделно един от друг, като единствената им допирна точка е срещата за Столичен първенец между победителите в двете групи в края на сезона. През изминаващата кампания 2021/22 тимовете в ОГ София-Столица наброяваха 28, разпределени в две дивизии – северна и южна, всяка в състав от 14 отбора (до изваждането на ФК „Мрамор“, ФК „Урвич -1960“, ФК „Обеля“ и УФК „Ботев-57“ от първенството).

С включването на много нови футболни клубове в първенствата на ОГ София-Столица през последните години, все по-отчетливо започва да се наблюдава биполярно разпределение на силите в двете столични подгрупи, а разгромните и дори двуцифрени резултати, особено в мачовете от южната дивизия вече не са рядкост, а предварително очакван изход на голям брой от срещите в хода на шампионата.

По мнение на много от ръководителите, треньорите, футболистите, дейците и привържениците в четвъртото футболно ниво у нас, такива срещи и резултати не носят никаква полза, нито за победителите, нито за загубилите в тях. Не допринасят за оспорвано и равностойно състезание, не спомагат за повишаване качеството на играта и развиване на футболното майсторство у състезателите и намаляват интереса на зрителите към столичния шампионат.

Това би следвало да е достатъчна причина в ЗС към БФС-София да се внесе предложение за промяна на формата и промени в Столичната ОГ от сезон 2022/23. Основното предложение ще бъде към промяна на формата на столичния шампионат в посока създаване на една „А“ОГ София–Столица в състав от 14 или 16 отбора и една или повече „Б“, „В“ и т.н. ОГ София – Столица, според броя на наличните отбори, а всички нови футболни клубове да се включват от най-ниското ниво.

Подобна структура на първенството се изисква на първо място и от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол от системата на БФС, където в „Глава първа“, „Раздел първи – Първенства“, „Член първи – Структура на първенствата“, точка 1 - „Първенства мъже и жени“ се описва, че Четвърто ниво трябва да се състои от 28 (двадесет и осем) "А" областни групи („АОГ“), по една при всеки Областен съвет на БФС.

Евентуално притеснение от страна на клубовете, касаещо разходите за транспорт не би трябвало да е налице, защото територията, на която се простира ОГ-София Столица не е обширна и разстоянията не са големи. Освен това сегашното разпределение на двете подгрупи по географски принцип с цел облекчаване пътуването преди и след мач също не е съвсем точно. Един от примерите за това са отборите от софийските квартали „Обеля“ и „Люлин“, които играят в южната дивизия, за разлика от съседите им „Зенит“ (Филиповци) и „Банкя“, които са разпределени на север. Друг такъв пример са три отбора, които домакинстват на един и същи стадион в кв. Требич – „Вихър“, "Банкя" и „Обеля сити“, но първите два са разпределени на север, а последните на юг.

Главният въпрос за разрешаване ще бъде на какво основание да бъдат разпределени отборите в „А“ и „Б“ ОГ София-Столица от сезон 2022/23? Възможностите не са много. Най-директният и лесен начин би бил първите 7 или 8 отбора в крайното класиране на двете подгрупи за сезон 2021/22 да сформират „А“ ОГ, а останалите, заедно с новорегистрираните клубове да съставят „Б“ ОГ за следващия сезон.

Като най-обективно изглежда пресяването на отборите на база резултатите им от последните 5 сезона, което няма да наруши и традиционалността, заради фактора „уседналост“ – за дългогодишно присъствие на отборите в ОГ София-Столица. Върху тези резултати много просто може да бъде съставена ранглиста, която да определи участниците в „А“ и „Б“ ОГ София-Столица от следващия сезон.

За най-точен подбор е възможно ЗС към БФС-София допълнително да определи точни изисквания, които участниците в „А“ ОГ трябва да изпълнят като лицензионна мярка. Част от тях могат да бъдат подобряване на терените, наличие на съблекални с топла вода и други. Като необходимо и задължително условие за участие в „А“ ОГ да се определи всеки клуб да домакинства на терен с естествена трева (каквото е изискването за трета лига). Целта е да бъдат приканени клубовете да стопанисват, поддържат и облагородяват за бъдните поколения вече изградени, но пустеещи и занемарени футболни терени в Столицата и околните села (примерите за такива са много) или да ползват срещу съответен наем терена на трети клуб, с което да подпомогнат финансово за поддръжката на даденото съоръжение.

Ето и всички предложения за смяна на формата и промени в ОГ София-Столица от сезон 2022/23:
1. Създаване на „А“ ОГ София – Столица от 14 или 16 отбора.
2. Създаване на „Б“ ОГ София – Столица, в която се включват всички новорегистрирани клубове. При наличие на повече отбори – създаване на „В“ и т.н ОГ.
3. Премахване на мача за Столичен първенец. Титлата получава завършилият на първо място в „А“ ОГ.
4. Задължително „лицензионно“ условие за участие в „А“ ОГ – домакинство на терен с естествена трева
5. Намаляване на съдийските такси в „Б“, „В“ и т.н. ОГ с 50% - цел: поощряване повече футболни клубове да се включат в системата на БФС. Условие: ръководството на футболните срещи от „Б“, „В“ и т.н ОГ се възлага само на млади съдии с цел обучение и квалификация.
6. Събраните от БФС парични глоби за наказателни картони (отделно за всяка група) се разпределят под формата на субсидии сред клубовете, получили най-малко наказателни картони в рамките на сезона – цел: поощряване и насърчаване към коректна игра. Условие: отчетност – инвестиране на средствата в подобряване на материалната база и терените.
7. Създаване на допълнителен турнир за Купата на ЗС-София, в който право на участие да имат всички отбори от всички групи на ОГ София (столица) и ОГ София област.

Интересуваш се от ФК Железница ?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни

Партньори