Menu

banner2

Реклама

                    

 

Веднага след мача ФК Железница – ФК Обеля, завършил с победа 6:2 за домакините разговаряхме с Йордан Василев, изпълнителен директор в клуба и член на УС.

 71185518 388125595461961 5715136809818652672 n

Йордан е част от ФК Железница от самото му основаване, като взема участие в учредителното събрание и дори е избран и вписан в устава като негов секретар. През всичките тези години той дава мило и драго за запазването и съществуването на ФК Железница, като е заемал различни постове в клуба. Йоце (както е известен сред местната общественост) е активен футболист в отбора над 10 сезона, в последствие минава през постовете на администратор и старши треньор, а в момента е изпълнителен директор и част от УС. 

Разговаряхме

с него веднага след мача от 5 -ти кръг на 4-та лига, в който ФК Железница победеи ФК Обеля с 6:2. Ето какво каза той без редакторска намеса:

 

Данчо днешният мач завърши с победа за вашия отбор. Изразителен резултат, който като че ли не бе постигнат толкова лесно. Как ти се видя мачът отстрани?

Резултатът е добър за нас. Адмирации обаче и за отбора на гостите, изиграха добър мач. Поведението и на двата отбора беше коректно, стараха се да играят футбол.

Отборът спечели и двете срещи, в които играе с новата екипировка на Ефбет и има общо 4 победи до момента. Касирахте обаче и една домакинска загуба от Гранит Владая. Как оценяваш представянето на отбора от началото на сезона?

 Пет победи ми звучи по-добре, но за съжаление загубихме от Гранит, които са столичен първенец, но имахме и своите шансове. Началото на сезона е добро и съм убеден, че Железница ще бъде фактор в четвърта лига и през този шампионат. Отборът се подготви добре. Изиграхме доста контроли и Витоша къп, турнирът на който сме домакини ни дадоха възможност да постигнем тези резултати. Важното е обаче да съумеем да запазим формата на отбора след Нова година за пролетния полусезон.

През миналия шампионат Железница бе един от топ-отборите в 4-та лига с реални шансове за първото място до самия край. Какво не достигна на тима да се пребори с конкуренцията на Гранит (Владая) и Витоша (Бистрица) и къде виждаш отбора в края на настоящия сезон?

 Както вече казах подготвени сме добре и целта пред ръковадството е първото място. Мисля, че имаме достатъчно качествени футболисти за нейното постигане. Да ни пази Господ от контузии.

Като изпълнителен директор ти си част и от треньорския щаб. Кои са най – големите трудности, с които се сблъсквате при организацията и провеждането на срещите?

 Трудности да искаш в аматьорския футбол, но и да се оплакваме няма кой да ни помогне. Чисто организационно за провеждането на срещите се занимаваме със старши треньора Захари Младенов. Захо си движи спортно-техническата част, а аз административно.

Кадровите проблеми в началото на сезона са видни и въпреки, че клубът заяви списък от 24 футболисти за участие в първенството, днес за пореден път се видя липсата на резервна скамейка. Как ще се справите с тази ситуация и мислите ли вече за нови попълнения, макар че са изминали едва 5 мача?

 

Да така е. Имаме няколко контузени момчета. Шумантов счупи ключица, Кюмюрджиев има проблеми в гърба, а Кристиян Гергинов стартира сезона с контузия в глезена. Все основни футболисти, но затова сме картотекирали група от 24 човека с ясната представа, че сме аматьори и за момчетата футболът не е на първо място. Група от 14/15 човека за мачовете е напълно достатъчно. Колкото до трансфери на нови футболисти, да търсим подсилване на всички постове. Основни критерии при избора ни са не само спортно -техническите качества, но и сериозно отношение към срещите, редовно присъствие и себераздаване и не на последно място феърплей. През последните два сезона надградихме много по отношение спортсменство, но и има още доста да поработим в тази насока.

Ти си част от ФК Железница от самото му основаване. Взел си участие в учредителното събрание като секретар, бил си активен футболист в отбора, минал си през поста на старши треньор, а в момента си част от УС и заемаш поста на изпълнителен директор в клуба. В коя роля си се чувствал най-добре и къде изпитваше най-сериозни затруднения?

Най-големи трудности като футболист (смее се). Като оставим шегата настрана, мисля че в сегашната си роля съм най-полезен. Може да прозвучи нескромно, но през тези 13 години, в които се занимавам с отбора постигнахме много неща. Имаме нови, хубави съблекални, теренът ни е един от най-добрите в групата, нова екипировка преди всеки сезон. Все неща, които бяха утопични в началото. Разбира се липсва ми и времето, когато играех. Тогава тръпката беше по различна. Въпреки че сме били първенец в групата преди, мисля че организационно клубът е най-високо равнище в момента.

За целия този период, в който си бил основна движеща сила в клуба имало ли е моменти, в които си бил на ръба да се откажеш и какво те кара да продължаваш да отделяш време и средства? Кои са били най-лошите и най – хубавите ти моменти свързани с клуба?

 С ръка на сърцето, мисли за отказване е имало много през годините. Незнам какво ме кара да продължавам. Може би идеята, че се случва нещо хубаво и аз съм част от него.

Прогресът на ФК Железница в последните години е несъмненн. На какво смяташ, че се дължи това и ще успеете ли да задържите възходящия темп на развитие?

 Със сигурност се дължи на добрия мениджмънт. Захари Младенов върши чудесна работа. Без да омаловажавам труда и на неговите предшественици, които помагат и досега. Тук е моментът да споменем и Кирил Костов председател на ФК Железница и Дамян Иванов член на УС, които също са с основни заслуги клубът да се движи по възходяща линия. И да, очаквам още по-добри резултати.

Многократно е ставало дума в интервюта и коментари на старши треньора на отбора Захари Младенов, че основната ви цел е създаването на детско – юношески отбори. Какво не ви достига, за да осъществите тази идея и какви са целите пред клуба в краткосрочен и дългосрочен план?

 

Идеята за ДЮШ не е от вчера и тя е залегнала още в устава на клуба. Липсата на средства е един от проблемите, но основното е липсата на желаещи. Железница е малко село и децата не са достатъчно, а от града сме малко далече. Разработваме стратегия по този въпрос и ще видим какво ще стане. Това е от основните приоритети на клуба.

Пожелай нещо на нашите читатели. Какво би пожелал и на себе си и отбора в личен и колективен план?

На читателите пожелавам здраве и ги каня да посещават мачовете на Железница, а на отбора да се опазим от контузии, другото ще си го извоюваме. Благодаря!

Местоположение

Каталог сувенири